Een mooi geluid over het hele sportveld

Hier is het tenslotte allemaal om te doen! Een mooie en verstaanbare weergave van de muziek en omroepmededelingen op en rondom het sportveld. Geen gekraak meer. Geen schelle tonen meer.

Hoe bereiken we een mooi geluid over het hele sportveld?
Er zijn vier zaken heel belangrijk, namelijk:

 1. Uw verwachtingspatroon
 2. De keuze van het type luidsprekers
 3. De montage mogelijkheden van de luidsprekers
 4. Het aantal toeschouwers op de accommodatie

1. Uw verwachtingspatroon

In ons artikel over de beste geluidsinstallatie voor een sportveld hebben wij al een aantal vragen gesteld. De antwoorden op deze vragen zorgen ervoor dat wij uw verwachtingspatroon relatief goed in kaart krijgen.

Vragen die belangrijk zijn:

 • Op hoeveel velden wilt u goed geluid?
 • Wat is volgens u goed geluid? Verstaanbare omroep? Een lekker stukje muziek op de achtergrond? Of een volwaardige muziekbeleving?
 • Welk budget is er voor handen?

Met de antwoorden op bovenstaande vragen kunnen wij een goed beeld schetsen van de installatie en de bijbehorende weergave op het veld. Met onze jarenlange ervaring met installaties op sportvelden weten we namelijk precies hoe luidsprekers zich gedragen.

2. Welk type luidspreker?

Elke luidspreker heeft een eigen karakter, een eigen klank. Het mag duidelijk zijn dat duurdere luidsprekers een betere klank hebben, dan goedkopere.

Wij kijken echter niet alleen naar klank, maar ook naar weerbestendigheid, geluidsdruk en montageposities. Zo hebben we onderstaand schema ontwikkeld welke weergeeft hoeveel geluidsdruk behaald kan worden op bepaalde afstanden.

Overzicht van luidsprekers in combinatie met geluidsdruk en afstanden

3. Het aantal toeschouwers

De geluidsdruk die behaald moet worden om verstaanbaar te zijn is afhankelijk van het lawaai op het veld. Kortom:

 • Hoeveel mensen zijn er op de accommodatie aanwezig?
 • En waar bevinden zij zich?
 • Zitten wij op de tribune of staan zij rondom het veld?

De hoeveelheid lawaai wordt aangeduid met decibellen (dB).

In het overzicht hieronder vindt u een indicatie, zodat u snapt hoe hard een bepaald geluid gaat.

60 dB – Stemgeluid, praten
75 dB – Een vol restaurant rond lunchtijd
85 dB – Het geluid van een zaag of een staafmixer
90 dB – Schreeuwen, juichen en gillen
105 dB – Het geluid van een grote trom of een helikopter dichtbij
110 dB – Een rockconcert

Hoe berekenen wij de geluidsdruk rondom een sportveld?

Hoe berekenen we dan hoeveel geluidsdruk er moet zijn? Elke 3 dB meer betekent een verdubbeling van het lawaai. Dus 83 dB gaat 2 x keer zo hard als 80 dB. Om mededelingen verstaanbaar te maken zal dit minimaal 2 a 3 keer zo hard moeten gaan als het omgevingslawaai.

Voorbeeld in een stadion

In bovenstaand overzicht staat dat het geluid van schreeuwen, juichen en gillen rond de 90 dB ligt. Dus om boven het geschreeuw op een volle voetbaltribune uit te komen zal er 96 tot 99 dB gehaald moeten worden. U kunt zich voorstellen dat dit extreem belangrijk is in het geval van mededelingen rondom noodsituaties.

In het geval van amateur voetbalverenigingen, hockeyclubs, atletiekverenigingen of tennisclubs zijn noodsituaties minder relevant. Het belangrijkste is dat muziek en omroep verstaanbaar wordt weergegeven. Het publiek is hierbij lang niet zo luidruchtig als in een stadion. Dit betekent dat het aantal dB dan ook naar beneden gebracht kan worden.

Een geluidsdruk tussen de 80 en 90 dB op het veld van een amateurvereniging is ruim voldoende om muziek en omroep uitstekend en verstaanbaar weer te geven.

4. Montage mogelijkheden

De keuze van de luidsprekers hangt nauw samen met de montage opties en de resultaten die op het gebied van geluidsdruk gehaald moeten worden. Er zijn verschillende invalshoeken om de plaatsing te bepalen:

 • Door de luidsprekers met de rug naar een woonwijk te plaatsen kan heel veel overlast worden voorkomen.
 • De plaatsing wordt bepaald door montagemogelijkheden, zoals de aanwezigheid van lichtmasten, een tribune of een clubhuis langs de rand van het sportveld.
 • Door meer luidsprekers te plaatsen kan het volume per luidsprekers omlaag gebracht worden. Het nadeel hiervan is dat er meer bekabeling aangelegd moet worden.

Hieronder zijn enkel voorbeelden te vinden van plaatsing van de luidsprekers en de bijbehorende geluidsdrukken.

Voetbalveld met een tribune

Vanaf de tribune kan een mooie afstraling over het vele veld worden behaald. Slechts 4 luidsprekers dekken het hele veld af over afstanden van soms wel 50 tot 100 meter.

Afstraling van luidsprekers op een tribune over een voetbalveld

We kunnen het afstraalgedrag van de luidsprekers ook weergeven met kleurstelling. Hierin kunnen we de geluidsdruk nauwkeurig berekenen. De groene kleur aan de zijkanten van het veld staan gelijk aan 77 dB. Meer dan voldoende tijdens een amateurwedstrijd uit de 1e klasse met maximaal 500 toeschouwers.

Calculatie van een voetbalveld waarin dB’s worden weergegeven

Atletiekbaan met lichtmasten

Dit principe kunnen we natuurlijk ook toepassen voor atletiekbanen, hockeyvelden, tennisvelden of welke sportaccommodatie binnen of buiten dan ook.

In onderstaand overzicht is het geluid heel specifiek gericht op de toeschouwers rondom de baan zonder overlast te veroorzaken buiten de baan.

Berekening van geluidsdruk voor een atletiekbaan

Wij doen niet zomaar iets, maar al onze installaties zijn gebaseerd op rekenmodellen die zichzelf in de praktijk hebben bewezen.

Mocht u een offerte willen voorleggen aan uw gemeente of sponsoren dan leveren wij u met alle plezier een onderbouwd voorstel aan.

Lees ook verder in de volgende artikelen:

De beste geluidsinstallatie voor een sportveld
Welke luidsprekers gebruik ik op een sportveld?
Makkelijke bediening voor de vrijwilligers
Kosten van een geluidsinstallatie op het sportveld

Bel mij met meer informatie!

 • 5 jaar garantie op apparatuur
 • Gaat minimaal 10 jaar mee
 • Kippenvel garantie

Goed advies nodig?

 • Een oplossing voor elk budget
 • Altijd een eenvoudige bediening
 • Gratis demonstratie op uw sportaccommodatie
 • Jaarlijks 50 installaties op sportaccommodaties
 • 5 jaar garantie

Of bel direct me085-2500917