Welke luidsprekers gebruik ik op een sportveld?

Er is niets makkelijker om tijdens wedstrijden of andere sportevenementen een paar speakers buiten te zetten. Dit kan zelf worden gedaan, maar er kunnen ook bedrijven voor ingehuurd worden. Hierbij komt het geregeld voor dat de speakers op de installatie van de kantine worden aangesloten. Veelal vanuit budget oogpunt.

Maar hoe vaak heeft u al materialen in moeten huren? Heeft u deze kosten ooit wel eens onder elkaar gezet van al die jaren? Dit zou zomaar een fors bedrag kunnen zijn. En als wij u nu eens vertellen dat een goede, permanent geïnstalleerde geluidsinstallatie voor buiten zomaar 20 jaar lang meegaat? Zou u dan nog steeds blijven inhuren?

Deze rekensom leidt er al snel toe dat er nagedacht gaat worden om een vaste geluidsinstallatie op een sportveld te plaatsen.

Waar moet ik op letten bij luidsprekers op een sportveld?

1. Weerbestendig

Belangrijk is dat in Nederland luidsprekers voor buiten weerbestendig zijn. In Nederland is het klimaat wisselvallig. Wind, hitte, neerslag en vorst komen allemaal voorbij gedurende jaargetijden. Uw installatie mag hier geen hinder van ondervinden.

Weerbestendige luidsprekers op het terras van de kantine

2. Geen actieve luidsprekers

Heel belangrijk is dan ook dat er niet gewerkt wordt met actieve luidsprekers. Dit type luidspreker heeft een ingebouwde versterker. Een versterker is elektronica en deze is onderhevig aan vocht of vorst. Zodra dit type luidspreker buiten gezet wordt is het vragen om problemen.

3. Geen standaard PA boxen

Een andere veel gemaakte fout is het plaatsen van ‘gewone’ 12” of 15” luidsprekerboxen op een paaltje. Er is niks mis om deze boxen te gebruiken om op korte afstand. Zo gebruikt CSV Apeldoorn dit soort boxen op het balkon bij de kantine. Maar wanneer er langere afstand overbrugd moet worden, dan is dit geen oplossing. Het geluid vervaagt snel en is aan het einde van het veld niet meer hoorbaar. De meeste PA boxen zijn ook niet weerbestendig en het kost nogal de nodige moeite om ze steeds naar binnen en buiten te verplaatsen.

Het geluid van PA boxen waait heel snel weg

4. Gebruik passieve luidsprekers

Passieve luidsprekers maken gebruik van een externe versterker. Met luidsprekerkabel worden deze aan elkaar verbonden. De versterker kan op een droge plek worden geïnstalleerd met bijvoorbeeld een mediaplayer, draadloze microfoons, een omroepmicrofoon en de bediening.

Moderne hoorn luidsprekers uit Amerika

De hoornspeaker wekt vaak een negatieve associatie op mensen. De nasale klank van de ouderwetse hoornspeakers staat bij velen in het geheugen gegrift. Toch heeft deze techniek immense stappen gemaakt de laatste 10 jaar. Nieuwe technieken als 2-weg systemen en coaxiale systemen zorgen voor een fantastische geluidskwaliteit over verre afstanden. Ik ga u niet teveel lastig vallen met technische termen. Luister zelf maar.

Deze video is gemaakt op Sportcomplex De Ebbenhorst waar VV Sparta Nijkerk zijn wedstrijden speelt. De vraag was om hier een geluidsinstallatie te maken die maximaal bijdraagt aan sfeer rondom de wedstrijden.

2 manieren van aansluiten

100 Volt

100 volt is een installatietechniek waarbij luidsprekers over hele lange afstanden bekabeld kunnen worden zonder hierbij geluidskwaliteit te verliezen. Soms wel tot een kilometer. Deze techniek heeft zich de laatste 10 jaar ontzettend goed ontwikkeld en gebruiken wij dan ook in 80% van alle geluidsinstallaties die wij plaatsen.

Laagohmig

De overige 20% gebeurd laagohmig. Dat wil zeggen dat de luidsprekers op 4, 8 of 16 Ohm worden aangesloten. Net als thuis bij uw HiFi installatie. Wanneer onze opdrachtgever echt een fenomenale muziekbeleving wil neerzetten, dan gebruiken we deze techniek.

Voorbeelden van luidsprekers op sportvelden

Hieronder volgen een aantal foto’s van ideale luidsprekers op sportvelden. Allemaal dusdanig gemonteerd dat deze niet meer naar binnen gehaald hoeven te worden. En bovendien kunnen deze minimaal 15 jaar lang zonder problemen blijven hangen.

3 luidsprekers dekken het hele hoofdveld vanaf de tribune
Luidsprekers gemonteerd op een lichtmast op een atletiekbaan
Muziek hoorn luidspreker gemonteerd onder een tribune

Meer informatie lezen?

Lees dan onderstaande artikelen op ons blog

De beste geluidsinstallatie voor een sportveld
Kosten van een geluidsinstallatie op een sportveld
Makkelijke bediening voor de vrijwilligers
Een mooi geluid over het hele sportveld

Bel mij met meer informatie!

  • 5 jaar garantie op apparatuur
  • Gaat minimaal 10 jaar mee
  • Kippenvel garantie

Goed advies nodig?

  • Een oplossing voor elk budget
  • Altijd een eenvoudige bediening
  • Gratis demonstratie op uw sportaccommodatie
  • Jaarlijks 50 installaties op sportaccommodaties
  • 5 jaar garantie

Of bel direct me085-2500917